torstai 29. syyskuuta 2011

Ravinto, liikunta, geenien manipulointi?

Ihminen voi muuttaa geenejään elämäntyylillään ainakin tietyissä määrin. Ravinto ja Liikunta muuttavat geenien lukemista eli esimerkiksi jos sinulla on geeneissä 1-tyypin lihassolua eli olet lahjakas kestävyyspuolella, mutta treenaat jatkuvasti 2-tyypin lihassolua nostamalla isoja kuormia ja tekemällä nopeita toimintoja, kuten pikajuoksu, niin geenit alkavat vähitellen adaptoitua ( mukautua ) tähän uuteen stimulukseen. Sama tietenkin toimii toisinpäin.  Ravintopuolella huonot ravintovalinnat aiheuttavat virhelukuja geeneissä, joista muodostuu erilaisia sairauksia. Hyvät valinnat tukevat tervettä elämää, eikä "perinnölliset sairaudet" pääse iskemään niin helposti.
Tästä on aika vähän tieteellistä näyttöä, mutta uskon että tulevaisuudessa tulee paljonkin.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Soija

Soijassa on anti-ravinteita, kuten fytaatteja ja toksiineja, jotka on tutkimuksissa yhdistetty kaikenlaisiin terveysongelmiin, kuten kilpirauhaseen liittyvät ongelmat.  Miehillä soija voi alentaa testosteronin ja siittiöiden määrää.


Lähde:

Jorge E. Chavarro , Thomas L. Toth , Sonita M. Sadio , and Russ Hauser. Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Human Reproduction, July 24, 2008

torstai 8. syyskuuta 2011

Luopuminen

Usein ihmisten aloittaessa uutta heidän mieleen tulee, että mistäs vanhasta minä joudun nyt luopumaan. Luopua ei tarvitse mistään, vaan LISÄTÄ. Lisätä hyviä asioita, kuten ravintoon kasviksia, vettä, puhtaita ruoka-aineita. Lisätä liikuntaan joku selkeä tavoite, kuten saada 1 leuka ennen 16.9.2011. Muussa elämässä lisätä lähimmäisten seuraa, jos on joutunut jostain oikeasti luopumaan.

Kun lisää hyviä asioita elämään, niin huonoille ei jää enää niin paljon tilaa. Tämä oli aloittaessani valmentamisen yksi tärkeimmistä Opeista ja saan kiittää tästä valmentaja /luennoitsija Heikki Harjua.

Viikonlopun haaste!

Mene juoksuradalle ja tee vähintään 5 kertaa 200-400 m juoksuvetoja 1-3 minuutin tauoilla vetojen välissä. Älä käytä taukoja vain seisomiseen, vaan tee kevyttä aktiivista palautumista välissä, kuten haarahyppyjä ja jos sinulla on kahvakuula mukana, niin tee kevyitä heilautuksia, tempauksia, hauiskääntöjä... mitä vain kevyttä välissä.

Niin ja koska tämä on haaste, niin pidä se mielessä ja tee vähintään yksi veto enemmän, kuin oikeasti haluaisit!