perjantai 28. syyskuuta 2012

Adaptoituminen


Kun keho tottuu johonkin rasitukseen, niin tätä kutsutaan adaptoitumiseksi. Toiset adaptoituvat samanlaiseen rasitukseen nopeammin, kuin toiset. Mitä edistyneempi urheilija tai kuntoilija on, niin sitä nopeammin adaptoituminen tapahtuu.

Adaptoituminen johonkin liikkeeseen on hyvin mielenkiintoinen luonnollinen reaktio. Saadaksesi adaptaatiosta kaikki irti ota huomioon seuraavat asiat:

1. Älä vaihda liikkeitäsi, treenejäsi liian usein, koska tällöin kroppasi ei tiedä mihin rasitukseen adaptoitua. Tämä on harvemmin nähty virhe, koska useinmiten tehdään aina samaa ja päädytään aina samaan, josta päädytäänkin kohtaan 2.

2. Vaihda liikkeitäsi, treenejäsi riitävän usein. Tähän on hyvä nyrkkisääntö se, että kun saman tekeminen alkaa tuntua liian rutiinilta, painot ja toistot eivät nouse eli liike ei kehity, niin muuta jotain. Muutoksen puolestaan ei tarvitse olla suuri, koska muutos esimerkiksi leveästä otteesta kapeaan otteeseen penkkipunnerruksessa, etukyykyykyn vaihtaminen takakyykkyyn jne. on erilainen ärsyke.


Tästäkään ei tarvitse tehdä liian monimutkaista, eikä kannata lähteä yli analysoimaan. Anna jokaiselle liikkeelle aikansa ja hyvä panos. Vaihda, kun tarve vaatii. Tämän voi tehdä esimerkiksi niin, että 1 kuukauden ajan käytät 6-10 treeniliikettä ripoteltuna pitkin viikkoa 2-5 päivänä. Otat näistä "vähistä" liikkeistä kaikki irti. 1 päivänä viikossa käytät täysin eri liikkeitä ja jokainen viikko liikkeet vaihtuvat. Testaa itsesi kuukauden päästä ja totea kuinka homma toimi.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Kantaminen, quadratus lumborum, viikonlopun haaste


Erityyliset kantamiset ovat olleet pitkään tekemissäni ohjelmistoissa. Miksi? Ensinnäkin kantaminen on yksi ihmisen perustoimintoja ja toiseksi se on oikein tehtynä äärimmäisen hyvä keskivartalon ja muun vartalon vahvistaja. Lisäksi kantamiset yhdellä kädellä ja käsissä erikokoiset painot auttavat korjaamaan kehon balanssia.

 

Alaselässä sijaitseva quadratus lumborum lihas on kantamisissa voimakkaasti mukana ja ilman tätä " unohdettua" lihasta ihminen ei pystyisi olemaan pystysuorassa asennossa.. Eli nyt tämän lihaksen heikkous, epätasapainoisuus ja passiivisuus pitäisi viimeistään alkaa kiinnostamaan.

 

Ne keillä on esimerkiksi aamuisin vaikea nousta sängystä suoraksi ja tuntevat alaselässä veitsenterävää kipua välillä kärsivät hyvin todennäköisesti 1. Quadratus lumborum lihaksen heikkoudesta ja passiivisuudesta ja 2. Tiukkuudesta lihaksessa ja sen trigger pisteissä

 

Hoitokeinona on 1. Vapauta lihas ( hieronta on tähän paras ) 2. vahvista lihas 1-käden ja muilla kantamisilla.  Kantamisissa on hyvä kävellä mahdollisimman suoraan, jalka jalan eteen tyylillä.
 
Ja perään viikonlopun haaste:
 
Kanna, punnerra, kanna, kyykkää, kanna, vedä:

muuttajakävely käsipaino edessä sylissä ( niinkuin kantaisi muuttolaatikkoa edessä kädet 90 asteen kulmassa ) x 30 metriä

punnerra x 10

muuttajakävely x 30 metriä

kyykky käsipaino sylissä x 10

muuttajakävely x 30 metriä

kehonpainosoutu tai leuka tai helpotettu leuka x 10

toista sama yhteensä 3  kertaa.
 

perjantai 7. syyskuuta 2012

Perjantain haaste!

Heitä ystävällesi / tutullesi / tuntemattomalle haaste ja kisaa häntä vastaan 1kk päästä. Valitse mahdollisimman tasaväkinen vastustaja. Voit esimerkiksi ottaa 2 lajia, jotka ovat vastustajallesi ennakkoon hiukan parempia ja 2, joissa sinä olet parempi ja mahdollisesti 1 laji, joka pakottaa molemmat täysin pois omalta mukavuusalueeltaan..

Tälläisissä kisailuissa on vain voitettavaa, koska treeneihin tulee automaattisesti tavoite, jos sitä ei aiemmin jo ole!

Älä pelkää häviämistä,  vaan yrittämisen puutetta.