tiistai 9. helmikuuta 2016

Tekeminen tavoitteiden mukaiseksi!

Näin yli 5 vuotta ammattilaisena toimineena ja sitäkin kauemmin amatöörinä olen saanut kuulla satoja tavoitteita ja tekemisiä kohti tavoitteita. Moni haluaa paljon, moni haluaa KAIKEN, mutta on valmis tekemään vain hyvin vähän tai ei järkevästi. Eihän tämä yhtälö voi toimia!

Annan muutamia lukuja ja tapauksia esimerkiksi:

Tavoite voima ja lihaskasvu: Treenataan riittävä 4 kertaa viikossa / 4 h, mutta syödään 50 % annetun ohjeistuksen energiamäärästä, jolloin kaloreita ei tule riittävästi, eikä lihaskasvua tapahdu. Tällöin voidaan tehdä kaikki muu oikein, mutta jos sitä ravintoa ei saa tarpeeksi, niin tekeminen ei ole tavoitteiden mukaista ja tavoite epäonnistuu!

Tavoite koko kehon vahvistuminen ja erityisesti leuanveto 5 toistosta -> 10 toistoon: Treenataan koko kehoa ylläpitävällä 2 x viikossa määrällä, vaikka tekemisen kuuluisi tässä tapauksessa olla 4 x viikossa. Tällöin harjoitusmäärä ei kohtaa tavoitetta, vaan jää liian alhaiseksi ja tavoite epäonnistuu!

Tavoite koko kehon hyvinvointi ja jaksaminen: Treenataan salilla riittävä 2 kertaa viikossa / 2 h, mutta ei tehdä annettuja kevyitä kotijumppia tai lenkkejä, koska "aika ei riitä". Aika riittää joka viikonloppu ryypiskelyyn ja huonoon syömiseen, sekä jokapäiväiseen television katseluun. Tällöin tavoite epäonnistuu!

Tavoite urheilukilpailuissa ( esim. maraton, kun se on ollut trendikästä jo 20 vuotta ) menestyminen ja elämän kovin kunto: Ahmitaan heti alkuunsa 6 - 7 treeniä viikossa, eikä nosteta määrää alkuun sovitun kaavan mukaan maltillisesti ja anneta kehon tottua. Määrä nostetaan äkillisesti 3 - 4 kerrasta viikossa, joten harjoitusmäärä kasvaa noin 50 % ja kaikissa harjoituksissa treenataan kovaa. Tällöin tulee helposti ylikuormitusta tämän hetken kuntoon nähden, vammoja ja vaivoja ja tavoite epäonnistuu!

Mikään ei ole niin antoisaa, kuin saavuttaa tavoitteensa, mutta muista olla realistinen ja järkevä!