lauantai 28. toukokuuta 2011

Viikonlopun haaste!

Ettei haasteet unohtuisi, niin tämän viikonlopun haasteena etsi isoin ja jyrkin mäki minkä tiedät. Aloita menemällä mäki ylös vasen kylki edellä, sivuttaisloikilla tai juoksulla, seuraava veto oikealla, takaperin ja lopuksi normaalilla juoksulla. Puolten vaihtelu takaa jaloille tasapainoisemman rasituksen ja vahvistaa myös usein heikkoja reiden lähentäjiä-loitontajia paremmin, kuin mitkään laitteet! Tee mäen kovuudesta riippuen vähintään 2 kierrosta ja tee vähintään 2 vetoa enemmän, kuin oikeasti haluaisit!

Täydellinen palautumispäivä

Arjen kiireessä kannattaa muistaa tärkeä asia: Kehon ja mielen huoltaminen. Ota joskus itsellesi täysin vapaa päivä kaikesta arjen normaalista tekemisestä, mutta älä silti ole passiivinen, vaan sisällytä päivään mielekästä, rentouttavaa ja erilaista tekemistä! Esimerkki tälläisestä päivästä: 1. Syö hyvin, mutta hyvin kehoasi ja mieltäsi ravitsevaa ruokaa. Tasainen verensokeri on avain tasaiseen ja rauhalliseen mieleen. 2. Meditoi vähintään 15 minuuttia. Siirrä itsesi meditoidessa esimerkiksi jonnekkin rauhalliseen paikkaan puun alle. Mieti  positiivisia asioita ja mistä kaikesta olet kiitollinen elämässäsi. Jos olet kokenut meditoija, niin voit myös tyhjentää mielesi hetkeksi kaikesta ympäröivästä. 3. Harrasta kevyttä ja mielekästä liikuntaa. Esimerkiksi kevyttä kävelyä tai pyöräilyä. 4. Ota hieronta. Oikea hieronta on paras vaihtoehto, mutta jos kotoa löytyy "päivystävä hieroja", niin ota vähintään 30 minuuttia. 5. Pidä hauskaa! Nauru vapauttaa hyvänolon hormoneja, jotka täydentää päivän. Katso suosikki komediasarjaasi (esim. brittihuumori ruuvit löysällä) tai viellä parempaa, ympäröi itsesi positiivisella ja hauskalla läheisellä.

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Lehtijuttu kotikuntoilusta

Olin aiemmin aamulehdelle asiantuntijana kotikuntoiluun liittyvissä asioissa 12.4 ilmestyneessä lehdessä. Nyt juttu on luettavissa myös pohjalaisen verkkolehdessä:

http://www.digipaper.fi/pohjalainen_asuntomedia_bostadsmedia/65367/index.php?page=1

Kiitos Sari Rautaselle hyvästä ja tärkeästä jutusta.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Urheilullinen ja toiminnallinen vartalo

Urheilullinen vartalo on monen treenaajan tavoite. Siltikin moni asia jää huomioimatta, kun rakennetaan treeniohjelmaa. Treenit ovat yksiulotteisia, eivätkä haasta kroppaa. Hyvässä treeniohjelmassa on huomioitu ainakin seuraavat asiat: 1) liikkuvuus - dynaamiset venyttelyt, aktiiviset venyttelyt, staattiset venyttelyt. Huono liikkuvuus on esteenä voimantuotolle ja lihaskasvulle. 2) tempo - ei pidä jämähtää yhteen ainoaan tempoon suorittaa liikkeitä, eikä ainakaan unohtaa nopeita, räjähtäviä suorituksia, koska nopeat suoritukset aktivoivat 2-tyypin lihassolukkoa, jolla on eniten potentiaalia kasvaa ja kehittyä. Lisäksi nopeat suoritukset nopeuttavat aineenvaihduntaa. 3) vartalon balanssi/lihastasapaino - heikkoudet ja vahvuudet. Tämä on tärkeä hoitaa aluksi mm. liiketestauksin. 4) voima ja voimakestävyys - voiman osalta moni on yksinkertaisesti liian heikko saavuttaakseen urheilullisen ja toiminnallisen vartalon, eikä sitä saavuteta missään laitteessa istuen tai pelkkiä käsiä heiluttelemalla. voimakestävyyttä taas voi treenata esimerkiksi erilaisin yhdistelmin, joissa haastetaan myös kropan työkapasiteettia, koska mitä suurempi työkapasiteetti, niin sitä enemmän voi töitä tehdä ja sitä nopeammin palautuu harjoituksista = urheilullinen ja toiminnallinen vartalo.