maanantai 12. lokakuuta 2015

Rasvaa pois kehosta!

Kävin tänään keskustelua erään naisen kanssa, joka halusi rasvaa pois kehosta. Tuli jotenkin deja vu ilmiö, sillä olen tainnut käydä tälläisen keskustelun joskus aiemminkin. Hän sanoi, että oli käynyt kehonkoostumusmittauksessa ja rasvaa oli liikaa. Hän kertoi sauvakävelevänsä liikuntamuotona, mutta ei käy salilla. Tässä kohtaa sanoin, että salilla käynti ja lihaksen kasvatus vastusharjoittelun myötä on PARAS RASVANPOLTTAJA!

Kuinka ihmeessä? Yksinkertaisesti lihasmassan kasvatus pienentää rasvamassaa kehossa. Kasvaneen lihasmassan myötä kasvaa myös päivittäinen energian kulutus eli saat syödä enemmän. Mennäänpä sitten siihen syömispuoleen. Hyvin usein ihmiset kuvittelevat, että voivat sivuuttaa syömispuolen ja näin tekevätkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos et syö tarpeeksi eli saa tarpeeksi energiaa ( kaloreita ), niin lihas ei kasva. Jos taas haet painonpudotusta ja syöt jatkuvasti yli kulutuksen, niin paino ei putoa. Tässä kohtaa on myös hyvä selkiinnyttää tavoitteita: Haluatko painonpudotusta vai rasvamassan pudotusta, sillä rasvamassan pudotuksessa ei paino välttämättä niin paljoa putoa, jos teet sen oikein eli aiemmin mainittuna kasvatat lihasta! Lihasmassa painaa enemmän, kuin rasvamassa. Tämä tavoitteen selkiinnyttäminen ( rasvamassan pudotuksen suuntaan ) on hyvä tehdä kokemukseni mukaan etenkin niiden, joilla ei ole runsasta ylipainoa tai ole ylipainoa laisinkaan.

Yhteenveto: Lihasmassan kasvatus riittävillä vastuksilla salilla on paras rasvamassan pudottaja. Ravinnon täytyy tukea tavoitteita, sitä ei voi kiertää tai sivuttaa! Aerobinen harjoittelu, kuten sauvakävely on hyvästä, mutta ei tarjoa lihaksistolle paljoa vastusta kasvuun eli ei ole ihanteellisin rasvanpolttaja.

perjantai 9. lokakuuta 2015

Motivaatio hukassa?

Tavoitteita kohti meneminen on usein hyvin motivoivaa. Mikä sinun tavoitteesi on? Onko sellaista? Teetkö kaikkesi saavuttaaksesi tavoitteesi vai kierteletkö ja kaarteletko sivuteitä?

Tärkeä asia numero 1 on määrittää selkeä tavoite, joka on mitattavissa. Hyviä esimerkkejä ovat: 100 kilon maastaveto, leuka, oman kehonpainon penkkipunnerrus jne. Tärkeä asia numero 2 on määrittää mihin mennessä tavoite tulisi olla suoritettu. Hyviä esimerkkejä ovat: Tietty kilpailupäivä, syntymäpäivä tai muu tarkka päivämäärä. Huonoja esimerkkejä on poistaa tavoitteista selkeys, kuten: Kiva kunto kesällä ja 100 kilon penkki joskus tulevaisuudessa.

Seuraavaksi tulee se itse tekeminen. Täytyy miettiä pystyykö itse pääsemään tavoitteeseen vai tarvitseeko valmentajaa. Koska osaavan valmentajan käytön hyödyt ovat nykyään kaikkien tietoisuudessa ja motivaatio valmennuksessa on parempi, kuin yksin puurtaessa, niin valinnan tulisi olla selkeä.. noniin hyvä juttu eli nyt on valmentajakin, joten tavoite on suoritettu!! Ei. Nyt se työ vasta alkaa ja sitä on tehtävä tavoitteen mukaisesti ja ohjeita noudattaen. Kannattaa myös ottaa pidempi valmennus, kuin se muutama kerta tai ohjelma, jota tekee yksin. "Haluan kaiken, mutta olen valmis antamaan vain vähän" ei kuulosta järjelliseltä.

Tänä vuonna omien valmennettavieni kovimpiin suorituksiin ovat pystyneet: Tuomas: Penkki 40 kg x 8 -> 95 kg x 2 10 viikon valmennuksessa, Tuomas: Maastaveto 160 x 0 -> 160 x 10 2 viikossa, Jani: 5 kiloa lisää lihasta ja 5 % pienempi rasvaprosentti 10 x valmennuksessa,  Kirsi 3:lla Suomenennätyksellään painonnostossa: tempaus, työntö ja yhteistulos yli 55 vuotiaitten sarjassa, Mirkka: Leuanveto x 3 -> leuanveto x 10  2 kuukaudessa. Tuossa muutamia mainitakseni. Voitte kuvitella, kuinka kova mielihyvä noiden tavoitteiden jälkeen on ollut ja kuinka kova motivaatio on ollut jatkaa!


tiistai 6. lokakuuta 2015

Edistymisen salaisuus!

Edistymisen suurin salaisuus on seuraava: Tee oikeita asioita tarpeeksi kauan, niin edistyt! Ei yhden päivän hyvät yöunet, lihashuolto tai ruokailu näy "välttämättä" koko viikon treeneissä positiivisesti, vaan oikeita asioita on tehtävä riittävän kauan. Mikä on riittävän kauan? Vastaus riippuu siitä mikä tavoite on. Pirkanmaan piirinennätys vai Suomenennätys? Jos ei ole valmis tekemään oikeita asioita riittävän pitkällä aikavälillä, niin ei ole myöskään valmis edistymään. Tällöin rima täytyy laskea alaspäin. Tämä pätee myös harjoitusmääriin. Minun mielestäni useimmille aloitusvaiheesta selvinneille on  2 - 3 x viikossa ylläpitävä harjoitusmäärä ja 4 tai enemmän edistävä. Poikkeuksiakin toki löytyy, sillä valmentaessani entistä painonnoston moninkertaista Suomenmestaria Ville Vuolukkaa pitkän tauon jälkeen kunto edistyi vauhdikkaasti viikko viikolta vain noin 2 harjoituksella viikossa lihasmuistin ansiosta!

Aina voi keksiä erinäisiä selityksiä miten jotain asiaa ei ole ehtinyt tekemään, mutta tällöin täytyy myös muistaa laskea sitä tavoitetta alaspäin!

Tämä ei tarkoita sitä, että muutama kerta viikossa salilla tai ei ollenkaan, vaan ylläpitävää harjoitusta täytyy myös tehdä tai lihakset surkastuvat, luusto heikkenee ja muut negatiiviset asiat tapahtuvat. Välillä voi myös tehdä jaksoja, jolloin treenaa kovempaa ( useammin ) ja välillä ylläpitää tuota kovempaa kuntoa. Myöhemmällä iällä kannattaa huomioida, että jos olet esimerkiksi 70 vuotiaana samassa hyvässä kunnossa, kuin 60 vuotiaana, niin olet tehnyt asioita oikein!

Monien paljon muuten liikkuvien esimerkiksi lenkkeilyn merkeissä on syytä muistaa, että lenkkeily ei tuo lihaksistolle paljoa vastusta kehittymiseen, vaan niitä painoja on nostettava!

Pointtina: Käy salilla vähintään 2 x viikossa tavoitteidesi mukaan!