torstai 3. syyskuuta 2015

Palautuminen Osa 1

Mitä tavoitteellisemmin harjoittelee, niin sitä kovempaa huomiota palautuminen vaatii. Seuraavassa listaa melko perusasioista, mutta myös uudempaa materiaalia palautumista ajatellen.

1. Ravinto: Ravinnosta täytyy saada riittävästi energiaa ( kaloreita ). Keskity saamaan kaikkea mikä on essentiaalinen eli välttämätön elintoiminnoille, kuten aminohapot ( proteiineista ), rasvahapot ( etenkin omega 3 ), vitamiinit ja mineraalit. Essentiaalisia hiilihydraatteja ei ole, mutta palautumisen näkökulmasta täytyy huomioida energiavarastojen ( glykogeeni ) täyttö hiilihydraateilla.
Monesti tulee kysymys " paljonko sitten on sopiva määrä proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa, vitamiinia ja mineraaleja" ? Tässä kohtaa vastaus riippuu täysin kysyjästä, tavoitteesta, harjoituksien kovuuksista jne. Ravinnon täytyy elää harjoituksien, sen hetken tavoitteiden ja päivien mukaan!!

2. Lihasryhmien palautuminen: Kokovartalon kova treeni on kropalle huomattavasti haastavampi palautua, kuin pienien lihasryhmien harjoitukset. Esimerkkinä treeni, jossa tehdään vain kädenlihaksia, vatsaa ja pohkeita ( pienemmät lihasryhmät ).

3. Harjoituksen volyymi ja intensiteetti: Kun harjoituksessa tehdään paljon sarjoja ja toistoja isoilla kuormilla, isoissa liikkeissä, niin se syö palautumiselta kaikista eniten. Esimerkki juoksun maailmasta: Jos teet  yhden kovan 100 m juoksuvedon päivittäin, niin et pala loppuun, mutta jos teet 10, niin jossain kohtaa alkaa tuntumaan.

4. Suoritukset: Rennolla mielellä otettu päivän ykkösmaksimi on täysin eri asia, kuin kovalla psyykkauksella ja piristävillä ainesosilla ( kuten kova kofeiinimäärä, latausjuomat ) haettu ykkösmaksimi. Jälkimmäisestä palautuminen vie hermoston kovan kuormituksen kautta selvästi enemmän aikaa.

5. Työpäivän / muun elämän stressi: Aivoilla on massiivisen suuri merkitys liikuntasuorituksissa. Jos esimerkiksi pää on tyhjä mentaalisesti haastavan työpäivän jälkeen, niin sitä seuraavassa harjoituksessa teet suorituksen " etukäteisväsytettynä ". Tämä siis, vaikka työ ei olisikaan fyysistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti