Mitä harjoittelussa oikeastaan haetaan? Harjoittelussa haetaan adaptoitumista eli tottumista ärsykkeeseen. Adaptoitumisen myötä seuraa liikkeen oppiminen ( hermoston adaptoituminen ) ja lihaskasvu. Lihaskasvua ei tosin seuraa, jos kroppa ei ole saanut riittävästi energiaa lihaskasvuun ruuasta. Tällöin jos edistyt liikkeessä, niin teet sen hermoston adaptoitumisen kautta. Esimerkki: Kyykky nousee 100 kilosta -> 150 kiloon suorituksen temmon ja tyylin pysyessä samana, mutta et ole ruokkinut lihasta kasvuun, joten edistyminen tulee hermoston kautta. Tämä sopii hyvin urheilijoille, etenkin painoluokka urheilijoille. Parempi olisi tietenkin ruokkia myös se lihas kasvuun, koska suuremmalla lihaksella on myös muiden hyötyjen lisäksi suurempi potentiaali hermottua isompiin painoihin!
Keep it simple: Älä ahnehdi liikaa liikkeitä kerralla, koska tällöin kroppa joutuu adaptoitumaan moneen liikkeeseen samaan aikaan = haettu adaptaatio kestää kauemmin. Muutama iso perusliike per harjoitus ja kourallinen per harjoitusjakso on hyvä nyrkkisääntö.
Muita liikkeitä voi pitää tottakai lisämausteena ohjelmissa, mutta jos kaipaa jotain uutta, ihmeellistä ja erikoista, niin voi vaikka liittyä sirkukseen tai ottaa kurssin riippuliitoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti