keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Paras treeniohjelma

Mikä on paras treeniohjelma? Se riippuu... kenelle se on tarkoitettu!

Treeniohjelmaan vaikuttavia tekijöitä: Ikä, treeni-ikä, vartalon rakenne / perintötekijät, sairaudet / vammat, tavoite.

Ikä: Ikä täytyy ottaa huomioon, mutta siitä ei kannata tehdä jatkuvaa numeroa. Olen nähnyt kovaakin kehitystä yli 60 v. asiakkaillani. Ilman siis aiempaa "kunnon" urheilutaustaa eli ei puhuta lihasmuistin tuomista tuloksista.

Treeni-ikä: Vaikuttaa paljon siihen, kuinka kroppaa ottaa vastaan treeniä. Ohjelmointi vasta-alkajalle on aika erilaista, kuin 20 vuotta treenitaustaa omaavalle.

Vartalon rakenne / perintötekijät: Kaikille ei samat liikkeet sovi. Ellei laji ole voimanosto, niin penkkiä, takakyykkyä ja maastavetoa ei välttämättä tarvitse tai kannata tehdä. Joillekkin 1 noista on hyvä, joillekkin 2, joillekkin kaikki 3, joillekkin kaikista joku eri variaatio. Joillekkin sopii perintötekijöiden myötä ohelmoinnissa kova teho ja kova variaatio liikkeissä, toisille kova volyymi eli paljon sarjoja ja toistoja pienellä variaatiolla liikkeissä, kolmannelle variaatio tehossa ja volyymissä ja liikkeissä joko pientä tai suurta variaatiota... jne.

Sairaudet / vammat: Onko se syväkyykky hyvä vai paha? Se riippuu! Näyttääkö se syväkyykky nätiltä? Näyttääkö molemmat etu ja takakyykky yhtä nätiltä? Jos ei esim. takakyykky näytä, niin tarvitseeko sitä välttämättä tehdä? Kaikkien ei myöskään tarvitse vetää maasta, jos on vaikkapa selkävaivaa... tosin on niitä selkävaivoja onnistuneesti kuntoutettukin juuri maastavedolla eli taas kerran riippuu yksilöstä! 

Tavoite: Kun taustat on selvillä niin voidaan mennä tavoitteeseen ja tämän takia aiemmin mainitut taustat ovat tärkeitä, koska niiden perusteella voidaan selvittää mikä on realistinen ja sopiva tavoite.

Eli mikä on paras treeniohjelma? Ei sellaista olekaan. Sama ei kaikille sovi. Treeniohjelma on vähän kuin pähkinäallergia: Yksi saa pähkinöistä energiaa ja voimia, mutta allerginen tukehtuu niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti