perjantai 6. toukokuuta 2011

Urheilullinen ja toiminnallinen vartalo

Urheilullinen vartalo on monen treenaajan tavoite. Siltikin moni asia jää huomioimatta, kun rakennetaan treeniohjelmaa. Treenit ovat yksiulotteisia, eivätkä haasta kroppaa. Hyvässä treeniohjelmassa on huomioitu ainakin seuraavat asiat: 1) liikkuvuus - dynaamiset venyttelyt, aktiiviset venyttelyt, staattiset venyttelyt. Huono liikkuvuus on esteenä voimantuotolle ja lihaskasvulle. 2) tempo - ei pidä jämähtää yhteen ainoaan tempoon suorittaa liikkeitä, eikä ainakaan unohtaa nopeita, räjähtäviä suorituksia, koska nopeat suoritukset aktivoivat 2-tyypin lihassolukkoa, jolla on eniten potentiaalia kasvaa ja kehittyä. Lisäksi nopeat suoritukset nopeuttavat aineenvaihduntaa. 3) vartalon balanssi/lihastasapaino - heikkoudet ja vahvuudet. Tämä on tärkeä hoitaa aluksi mm. liiketestauksin. 4) voima ja voimakestävyys - voiman osalta moni on yksinkertaisesti liian heikko saavuttaakseen urheilullisen ja toiminnallisen vartalon, eikä sitä saavuteta missään laitteessa istuen tai pelkkiä käsiä heiluttelemalla. voimakestävyyttä taas voi treenata esimerkiksi erilaisin yhdistelmin, joissa haastetaan myös kropan työkapasiteettia, koska mitä suurempi työkapasiteetti, niin sitä enemmän voi töitä tehdä ja sitä nopeammin palautuu harjoituksista = urheilullinen ja toiminnallinen vartalo.

3 kommenttia:

  1. Mitenkäs se meni: en mä ole lihava, vaan mulla on isot luut.... ei mulla ole huono kunto vaan astma. Kiitos kevät ja siitepöly: viimeiset torstaiaamunsuperreenit, nyt kaikki peliin ja kyykkyyn, mutta ei! Meikäläinen sai heti lämmittelyiden aikana hermostuneet keuhkonsa umpeen ja vajaatäytölle. :( Höh!

    VastaaPoista
  2. Tavoitteet ja varsinkin sen oikean tavoitteen löytäminen ei ole mielestäni kovin yksinkertainen juttu. Tavoitteleeko ulkonäköön vai hyvinvointiin liittyviä asioita? Isommat lihakset, parempi kunto, pienempi paino vai onko se (tietyissä piireissä kirosanaksi asti yltänyt) "kiinteytyminen"?

    Tavoitteissa pitäisi myös ymmärtää oman kehon ja elämän rajat. Jos ei ole rahaa omaan kokkiin, PT:hen ja hierojaan, Madonnan fysiikka voi olla aika huono tavoite. Pitäisi päättää tavoite, joka on saavutettavissa. Ja samalla miettiä mitä on valmis "uhraamaan" tavoitteen saavuttamiseksi. Olla realistinen, muttei ala-arvioida itseään. Vaatia itseltään jotain, muttei liikaa.

    VastaaPoista
  3. Ainakin itse käyn keskustelua itseni kanssa siitä, kuinka paljon annan armoa itselleni ja mitä vaadin itseltäni. On tiettyjä "rajoitteita" joille en voi mitään: mihin kroppani kerää rasvaa ja mihin kasvattaa lihaksia, keväisin lääkkeistä huolimatta hengittäminen on vaikeaa... Ja myös hyviä puolia: lihakset kasvaa pyytämättä, olen notkea ja ymmärrän/opin liikeradat (yleensä) nopeasti. Antaudunko rajoitteille vai onko kyse siitä etten piiskaa tarpeeksi? Keskitynkö korostamaan hyviä asioita vai parantamaan huonoja?

    VastaaPoista