sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Kuntokartoitus osa 1

Kuntokartoituksen tehtävänä on voimakas herätys. Kuntokartoituksessa mitataan lukuja kehonkoostumus mittarilla ja tehdään analyysiä kehosta. Kehossa on muutamia kohtia joihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota kuten jenkkakahvat, vatsanmalli ja käsivarren ojentajien alue. Nämä kertovat jo paljon kartoitettavan henkilön hormonaalisesta profiilista ja mitä pitäisi tehdä treenin ja ravinnon suhteen.

 Kysymykset kuuluvat myös asiaan ja pieni herättely sielläkin. Esimerkiksi eräs mies oli suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta jenkkakahvaa löytyi hieman liikaa ja vatsa pullotti. Hän kertoi alkuun, että syö hyvin terveellisesti ja välttää hiilihydraatteja. Hänen ongelmansa oli siis jenkkakahvat, jotka kertovat huonosta insuliiniherkkyydestä. Tällöin tilanne pitää korjata alkuun vähentämällä hiilihydraatteja ja sitten tuomalla ne takaisin kierrätys / ajoitus systeemillä, kun ongelma on poissa. Kun kävimme hiukan syvällisemmin asiaa läpi, niin paljastui, että herra söi yli kilon hedelmiä päivässä! Hän ei laskenut niitä hiilihydraateiksi... Hedelmien fruktoosi aiheuttaa itseasiassa erittäin voimakkaan insuliinin nousun, etenkin tuolla määrällä! Pullottava vatsa taas kertoo korkeasta viskeraalisesta rasvasta, joka on erittäin huono, jos se on korkea. Tähän löytyy korjaus lautaselta ja muun lisäksi kuidut + probiootit ovat avainsanat.

Hyvään ja perusteelliseen kuntokartoitukseen kuuluisi mahdollisuuksien mukaan myös testitreeni. Tässä päästäisi pois luvuista sekä selityksistä ja nähtäisiin, missä oikeasti ollaan menossa. Testitreenissä kartoitettaisiin muunmuassa testattavan voima ja kestävyys, liikkuvuus, kehonhallinta, kehonbalanssi eli muunmuassa  raajojen väliset erot.  Nämä selvittävät perusteellisesti tason missä OIKEASTI ollaan nyt.

On 2 ryhmää ketkä yleisesti skippaavat nämä kartoitukset. Ryhmä 1. ylipainoiset naiset ja miehet, jotka ajattelevat " mitä minä tuosta saisin, kun tiedän muutenkin olevani ylipainoinen ja huonossa kunnossa". Ryhmä 2. Suhteellisen hyvässä kunnossa olevat, jotka luulevat ettei hyvä kuntokartoitus pystyisi tarjoamaan heille mitään. Sattumoisin on myös olemassa 2 hyvää syytä miksi edistyminen pysähtyy tai ei päästä ikinä edes edistymään. Nämä syyt ovat 1. Pelko ja 2. Ennakkoluulo.

Edistymiseen on taas  2 avainta. Avain 1. Ilmaannu paikalle 2. Ota paikka haltuun.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti